Nuuskaamalla urheilijaksi?

Teemu Selänne, Stanley cupin voittaja on sanonut, että:  ”Jos haluaa menestyä NHL:ssä on annettava kaikki itsestään – siksi minä en ole koskaan aloittanut nuuskaamista”.  Kuitenkin Ruotsin kulta, eli nuuska on kasvattanut suosiotaan urheilevien nuorten keskuudessa ja Suomen Syöpäyhdistyksen ja muiden tahojen tekemän tutkimuksen mukaan varsinkin pojat näkevät nuuskan osana tavoiteltavaa mieskuvaa ja urheilun maailmaa. Myös käsitys nuuskan terveellisyydestä verrattuna tupakkaan elää yhä vahvana.

Nuuskan myynti ja luovuttaminen elinkeinotoiminnassa on ollut kiellettyä vuodesta 1995. Useat urheilujärjestöt kuten salibandy- ja jääkiekkoliitot kielsivät nuuskan käytön kilpailutoimintansa yhteydessä vuonna 1998. Nuuska nousee esille usein yrittäessä lopettaa tupakointi ja välillä haittojen ehkäisijänä. Tieteellistä näyttöä nuuskan sopivuudesta tupakasta vieroitukselle ei kuitenkaan ole olemassa. 

Nuuskaajan nikotiiniannos on keskimäärin suurempi kuin tupakoivan. Nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat ja lihasten verenkierto vähenee, mikä lisää liikuntavammojen vaaraa ja hidastaa lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen. Lihasvoima ja -massa vähenevät, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja aiheuttaa pysyviä ienrajojen syöpymisvaurioita ja hampaiden kiinnityskudosten löystymistä. Nuuskaajan hampaat värjäytyvät, kuluvat ja reikiintyvät helposti. Nuuskan käytön on todettu lisäävän suun, nenän ja nielun alueen syöpien vaaraa sekä kasvattavan riskiä sairastua sepelvaltimotautiin tai saada tappava infarkti. (THL)

Suomessa käytettävä ruotsalainen kostea nuuska sisältää ainakin 2 500 kemiallista yhdistettä. Noin puolet nuuskasta on tupakkaa, jonka lisäksi nuuskassa on muun muassa raskasmetalleja ja jäänteitä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n mukaan nuuska sisältää 28 syöpää aiheuttavaa ainetta.

Urheilulla on paljon näkyvyyttä, tärkeitä yksilöllisiä ja kansanterveydellisiä sekä koko kansan identiteettiä koskevia ulottuvuuksia. Samalla urheilulla ja sen parissa toimivilla on myös paljon vastuuta. Liikuntajärjestöt ja urheiluseurat kantavat mukanaan tärkeää vastuullisuutta. Kuntoliikunta on tärkeä tekijä kansanterveydessä ja junioritoiminta lasten ja nuorten kasvatuksen tukena. Oma urheiluseura ja valmentaja voivat täydentää tai kompensoida joitakin asioita, joita vanhemmat eivät jaksa tai pysty tarjoamaan lapsille ja nuorille. Lisäksi urheilu ja liikunta liitetään terveisiin elintapoihin.

Urheilijat edustavat usein arvostettuja roolimalleja, kuten alussa mainitsemani Teemu Selännekin, kenen viimeisin kampanjointi on taas maidon parissa. Valio tukee, kannustaa ja panostaa nuorten urheiluun. Useat kunnat ovat ilmoittautuneet savuttomiksi, sairaalat ovat savuttomia ja nyt on kilpailuita savuttomista työpaikoista. Onko Sinun työpaikkasi jo savuton?

31.5. vietetään Kansainvälistä Tupakatonta päivää ja tämän vuoden teema on tupakan mainonnan, myynninedistämisen ja sponsoroinnin kieltäminen. Stumppi on Hengitysliiton ylläpitämä nettisivusto, jossa on muun muassa kilpailu nuuskaamisen ja tupakoinnin lopettamiseksi. Ehkäisevän päihdetyön yksikkö toivoo menestystä tupakasta/nuuskasta vieroittautujille, lakossa oleville, pidempään jo polttamatta/nuuskaamatta olleille, tupakoinnin/nuuskaamisen lopettamista harkitseville sekä kaikille teille, ketkä ette ole koskaan edes kokeilleet J

Jätä kommentti

css.php