Joulun tähti, älä sammu

Hauskaa huomennakin, on ollut Ehkäisevän päihdetyön yksikön keskeinen teema tämän syksyn ja etenkin pikkujoulujen aikaan. Olemme tehneet työtä eri toimijoiden kanssa Pakan (Paikallinen alkoholipolitiikka) hyvien käytäntöjen mukaan. Kun peräänkuulutamme yksilön vastuuta päihdeasioissa, huomioimatta ei voi  jättää yhteisöäkään. Niin perheet, koulut, työpaikat kuin alkoholielinkeinokin voivat omassa toiminnassaan noudattaa vastuullisen alkoholipolitiikan periaatteita.  Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Hämeenlinnan seudulla kokoontuvat tarjontatyöryhmät, jotka ovat tuoneet alkoholielinkeinon ajankohtaista näkökulmansa ehkäisevään päihdetyöhön.

Erilaiset kampanjat tänä vuonna ovat saaneet huomiota osakseen ja keskustelua aikaiseksi ihmisten keskuudessa. Älä välitä alkoholia alaikäisille – kampanja on näkynyt kauppojen kassoilla ja alkoholin välittämiseen on puututtu tehokkaammin sekä papereiden kysymiseen on kiinnitetty enemmän huomiota. Vähittäismyynnin tarjontatyöryhmä kokoontuu säännöllisesti suunnittelemaan  toimenpiteitä mm. alkoholin välittämisen estämiseksi. Myös tauolla ollut ravintolapuolen työryhmä kootaan keväällä 2013 uudelleen yhteen.

Joulun tähti, älä sammu -kampanjan aloitimme pikkujouluaikaan ja halusimme sillä herätellä ajatuksia rattijuopumuksesta ja sen aiheuttamista haitoista. Haastoimme Hämeenlinnalaisia pitämään rattijuopumustilastot laskusuunnalla edelleen Hämeenlinnan seudulla. Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa alkoholista aiheutuviin haittoihin. Ehkäisevää päihdetyötä voi tehdä monella tapaa ja kysyimmekin, olisiko mahdollista, että pikkujoulujuhlijoiden kuljettajat saisivat ilmaiset alkoholittomat juomat ravintolassa. Ravintola Night Life lähti kampanjoimaan kanssamme tätä sekä Ehkäisevän päihdetyön viikolla (vko 45) alkanutta Estä överit – hauskaa huomennakin kampanjaa.

Estä överit – kampanjalla huomiota halutaan kiinnittää kaupunkikeskustan viihtyisyyteen ja turvallisuuteen myös viikonloppuöisin. Ravintolan pääsylippujen taakse painettiin kampanjan teeman mukainen teksti, jossa asiakkaita pyydetään huomioimaan kaupungin keskustassa asuvien yörauha. Lisäksi kampanjaa tukevia postikortteja jaetaan loppuvuoden aikana monissa kaupungin julkisissa tiloissa. Postikortteja on saatavilla edelleen myös Ehkäisevän päihdetyön toimistosta.

Kilistellään kohtuudella ja Annetaan lapsille raitis joulu!

 

Rauhallista ja lämmintä joulua kaikille,

 

toivottaa Ehkäisevän päihdetyön yksikkö/ Hämeenlinnan A-klinikkatoimi

 

P.S. Päihdelinkistä löytyy Promillelaskuri.

Jätä kommentti

css.php