Suomalainen, älä nyt loukkaannu, sillä humalaisen tuuria ei ole!

Näin alkoi vuoden 2004 Tapaturmapäivän julisteen slogan. Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995, aina vuoden jonain perjantaina 13.päivä.Alkoholiohjelman teemana ovat tänä vuonna päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus. Kesän alussa voitaisiin mielestäni viettää joka vuosi tapaturma päivää aiheella tapaturmat ja päihteet. Itselleni ensimmäinen mielleyhtymä tapaturmapäivästä oli juurikin tapaturmat, jotka sattuvat päihtyneenä. Thl:n tilastojen valossa joka neljännes tapaturmakuolemista liittyy alkoholiin. Päivystyksessä tehtyjen puhallustestien tuloksissa 40% tapaturman vuoksi hoitoon hakeutuneista potilaista oli päihtyneitä. Joissakin ikäryhmissä tapaturmariski on entistä suurempi etenkin nuorten, keski-ikäisten ja miesten kohdalla.25-44-vuotiaiden kuolemaan johtaneista tapaturmista 80% sattui päihtyneille. Nuorilla päihteitten sekakäyttö on aiheuttanut eniten tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Keski-ikäisillä miehillä alkoholimyrkytykset aiheuttavat satoja tapaturmaisia kuolemia vuodessa.

Suomalaiset ostavat kesä-heinäkuussa eniten alkoholia joulukuun ohella. Tämä näkyy varmasti jo pian lehtien palstoilla, mistä saamme lukea ikävä kyllä jo varmaan juhannuksen jälkeen hukkumalla kuolleista. Hukkumiskuolemissa merkittävin riskitekijä on alkoholi, sillä hukkumiskuolemista yli puolet tapahtuu päihtyneenä. Se nyt on vaan ikävä tosi asia, että alkoholin vaikutuksen alaisena on suurempi riski pudota veteen, lähteä uimaan tai veneilemään vaarallisissa olosuhteissa tai ohjata venettä huolimattomasti. Hukkumisen lisäksi voidaan tilastokeskuksen tilastoja katsottaessa laskea mukaan myös sammuneena tulipaloon kuolleet, saunaan nestehukkaan kuolleet ja ne jotka tukehtuvat omaan oksennukseensa. Nämä tilastot eivät koske vain runsaasti päihteitä käyttäviä ihmisiä, vaan kyseessä voi olla vain yksittäinen humalahakuinen juomiskerta, mikä johtaa surulliseen lopputulokseen.

Aina ei tietenkään tarvitse mennä niin pitkälle, että humalan seurauksena järki katoaa ja hukutaan juhannuksena. Katsellessani 2004 vuoden tapaturmapäivän julisteita niin niissä oli osuvasti kuvattu tilanteita, joissa voi sattua ja tapahtua. Mitä mielikuvia syntyy, kun yhdistetään humala, sytytysneste ja grilli tai humala, kesäilta, mökki ja kirves tai vaikka ihan ravintolassa ne portaat ja humala? Näistä yhtälöistä ei välttämättä seuraa mitään kaunista jälkeä vai mitä?

Päihteisiin liittyviä tapaturmia voidaan onneksi ehkäistä. Humalahakuiseen juomiseen voidaan vaikuttaa ja yksilön juomiseen on mahdollista puuttua. Alkoholin kokonaiskulutusta voidaan säädellä alkoholin hinnan ja saatavuuden kautta. Ennaltaehkäisevästä näkökulmasta esimerkkeinä terveydenhuollossa päihtymyksen tunnistaminen tapaturmapotilaalta ja tätä kautta alkoholinkäytön puheeksi otto ja alkoholinkäytön vähentämiseen tähtäävä mini-interventio ovat tärkeitä keinoja alkoholinkäyttöön puuttumisessa. Tapaturma voidaan nähdä siis mahdollisuutena puuttua päihteiden käyttöön ja ehkäistä näin kenties tulevia tapaturmia.

Hienoja toimintamalleja tai ei, niin olisi hyvä muistaa, että kaveria ei jätetä. Ystävien on hyvä pitää huolta kaverista, ottaa vastuu omasta toiminnasta ja esimerkin kantavasta voimasta. Vanhempien on myös hyvä muistaa se, että vanhempien alkoholin käyttö heikentää kykyä valvoa lasten puuhailuja. Mahdolliset vaaralliset asiat olisi hyvä myös tehdä etukäteen, ettei tulisi tarvetta pilkkoa puita päihtyneenä keskellä yötä. Mikä pitää todellakin pitää mielessä on se, että humalaisen tuuria ei ole, vaan homma menee juurikin toisin päin.

Tapaturmatonta kesää kaikille!

Kommentti artikkeliin “Suomalainen, älä nyt loukkaannu, sillä humalaisen tuuria ei ole!”
  1. Juopon tuurista, tai onnesta, voi jokainen nettikasinolla rahojansa juovuksissa pelannut kertoa lisää…

Jätä kommentti

css.php