Täydellinen joulu

Jouluun liittyy monia tunteita. Monille se on vuoden kohokohta, joka verhoutuu täydellisyyden viittaan. Kaunis koti, puunatut lapset ja kenties aviomies, parhaimpiin pukeutunut suku. Upeat lahjat ja juhlamenu.
Täydellisyyden takana ei aina ole onnea. Ulkoisilla seikoilla eikä vauraudella ei ole mitään tekemistä toivon ja valon juhlan kanssa. Vastoin yleisiä odotuksia, monelle päihdehuollon asiakkaalle joulu voi olla hyvä juhla. He ovat ehkä joutuneet tai saaneet – kuten joku sanoo – luopua täydellisyyden tavoittelemisesta ja suorittamisesta.Elämä on näyttänyt nurjemmat puolensa, eikä siihen enää kuulu korttelin hienoimpien jouluvalojen metsästys. Voi olla, että osa on juonut ja juo edelleen sitä mitä on menettänyt, ja osa juo siksi ettei tiedä mitä on menettänyt. Tuskin he jouluvalojen tai lahjojen perään haikailevat, eivätkä täydellisyyden. Heillä on ikävä pikemminkin ihmisyyttä.

Joulukuussa monet avustusjärjestöt keräävät rahaa varattomille ja syrjäytyneille. Monet asiakkaat eivät koe olevansa kumpiakaan. Heidän elämä on ehkä marginaaliryhmän ulkopuolella eikä rahaakaan ole, mutta silti he eivät koe olevansa sitä kohderyhmää, joille joulupadat kilisevät. Joulu on monelle juhlaa kun saa laittaa vanhan kynttelikön ikkunaan tai posti tuo lapsilta tai sukulaiselta kortin. Jouluna on tärkeää sekin kun tietää, että samassa tilanteessa olevat kaverit, tuttavat tai naapurit voivat hyvin eikä kukaan ole joutunut putkaan tai sairaalaan. Joskus tammikuussa voi olla mukavaa saada takki tai pipo kirpputorin ilmaispuolelta ,mutta sitä ei koeta köyhyydeksi.

Joulu yksin ei ole aina yksinäinen. Se voi olla oma valinta, mutta joskus vanhat kauniit muistot ovat parempia ystäviä kuin vieraat. Suklaarasia tai asumispalvelujen joulukahvit voivat olla suuri ilonaihe vaikkei sitä näytetäkään – kuulun kuitenkin joukkoon ja minusta välitetään tällaisena kuin olen. Ilman ulkoisia puitteita ja sanomattomia toiveita pakettiin käärittynä.

Joulun sanoma on ikuinen. Se antaa toivoa ja iloa, sekä valoa kaikille. Joulu valaa uskoa parempaan.Jouluna päättäjät juhlapuheissaan muistavat kaikkein heikoimpia Unohdetaan, että he ovat myös ensi vuonna meidän keskuudessamme, eivät vain jouluna. Muulloin ongelmat voidaan sysätä syrjään,mutta joulu tuo ne esille. Ehkäpä kauniissa kodissa voidaan jonain jouluna juoda kahvit isän kanssa, joka on vuosia jouluisin ollut yksin kauniiisin muistoihin vaipuneena. Tytär voisii vihdoin saada vapautuksen täydellisestä joulusta.

Valoisaa ja Toivorikasta Joulua kaikille!

Kirjoittanut Kirsi Koskela, joka työskentelee Katkaisuhoitoyksikössä Hämeen palvelualueella

4 kommenttia artikkeliin “Täydellinen joulu”
 1. Leena Aarnipuu-Lampela sanoo:

  Kiitos rauhallisesta ja kiihkottomasta ajattelusta.

  • Kirsi Koskela sanoo:

   Kiitos palautteestasi ja Hyvää Joulunaikaa sinulle! Asioilla on aina monta puolta..Päihdepuolellakin on yhtä monta tarinaa kuin on ihmistä;)

 2. minna sanoo:

  kuuntelin äsken sinua leena ja risto nordelia. olen riston kans samaa mieltä. vinlandiahymni on vain selvästi kuoron laulu . siinä pitää olla paljon laulajia , että siitä saa selvää ja laulaa korkealta. maamme lauluun riittää yksi laulaja . maammelaulu on ykkönen !

 3. minna sanoo:

  maamme laulu on paras , kun esim suomi voittaa.

Jätä kommentti

css.php