Säilöntää

Syksyn tullessa mennyt kesä säilötään purkkiin. Marjat, omenat ja sienet löytävät monessa kodissa tiensä kellariin ja pakkaseen. Pimeän talven aikana nautitaan yhä uudestaan valoisan ajan antimista. Säilöntävimma on niin kovaa, että seuraavana vuonna löytyy taas vuosien takaisia marjoja pakkasen kätköistä, marjastajan onni ei siitä vähene. Päinvastoin, marjojen poimintaan liittyy paljon tunteita.

Tunteiden säilöntä alkoholistiperheessä sujuu hyvin ilman marjojenkin pakastusta.
Aikanaan rakkaus oli kuin makeaa omenahilloa, muuttuen vuosien kuluessa etikaksi.
Nainen hoivaa ja huolehtii miehestään kuin huippusienestäjä saaliistaan. Poiminnan jälkeen liottaa, kuivaa ja säilöö, avaamatta koskaan kantta. Lapset oppivat hyvin varhain, että isä on yksi heistä, aikuinen lapsi. Tunteille on nimikin. Läheisriippuvuus.

Perhe-elämä pyörii aikuisen lapsen ja hänen pullonsa ympärillä. Tunteet liittyvät äidillä ja lapsilla isään ja juomiseen.” Isä on taas juomassa” – toivottavasti se ei tule kotiin. ”Isä on taas kotona” – toivottavasti se ei mene juomaan. Lasten takit ovat talvella liian ohuet, hammaslääkäriaikakin unohtui. Äiti ei enää huomioi muita hoitaessaan isää. Isälle on pitänyt käydä kaupassa. Isän humalapäissään tekemiä velkoja on taas maksettu niin, että rahaa ei ole harrastuksiin. Lapset haluavat uskoa äidin selittäessä kirkkain silmin isän olevan selästään sairaslomalla. Sairasloman jälkeen äiti ajaa joka päivä isän töihin. Äidin ja isän riidellessä lapset istuvat rappusilla kädet korvilla.

Äidin työkaverit ja lasten koulukaverit ovat oppineet, että kylään ei sovi mennä. Migreenipotilas ei kestä ääniä. Äidin esimies ihmetteli kun isän näköinen ihminen makasi aamulla puistonpenkillä nukkumassa. Olivat kerran tavanneet pikkujouluissa. Isä oli silloin sammunut pöydän alle. Äiti ei halua erota. Isä on niin ihana selvin päin. Isä on uhannut tappaa itsensä jos perhe lähtisi.

Lapset muuttavat kotoa heti kun pystyvät. Isällä on jo 50 -vuotiaana rollaattori ja eläkepäätös. Äiti löytää kellaria siivotessaan vanhan, huonosti säilötyn sienipurkin.Eltaantunut löyhkä saa äidin oksentamaan.

Blogin kirjoitti Kirsi Koskela, joka työskentelee Hämeen palvelualueella Katkaisuhoitoyksikössä.

Jätä kommentti

css.php