Välitätkö?

Opiskelijoiden kouluvuosi päättyy taas valmistujaisjuhlineen. Mitä miettivät nuoret, alaikäiset teinitytöt ja pojat, tekevänsä juhlistaakseen alkavaa kesälomaa? Ehkä mielessä on ensimmäisen humalan aiheuttama kiva fiilis tai jo tottuneemman humalahakuinen juominen ja hauskan pito? Mutta kuka ne alkoholit alaikäisille välittää?

Viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä vuonna 2010 kysyttiin mitä kautta nuoret alaikäiset alkoholia saavat. 79 prosenttia alkoholia nauttineista Kanta-Hämeen 8. ja 9. luokkalaisista kertoi, että alkoholi oli kaverin hankkimaa. Kotoa viinakset oli ottanut kolmannes ja viidennekselle viinakset oli hankkinut vanhempi sisko tai veli. 17 prosenttia ilmoitti omat vanhempansa alkoholin välittäjäksi. Täysin tuntemattomalta henkilöltä alkoholia oli hankkinut viidennes ja laivalta tai ulkomailta hieman harvempi. Humalahakuisen juomisen kerran viikossa hyväksyi 40 prosenttia vastaajista.

Ymmärrettävää ja inhimillistä on aikuisen mielessä mahdollisesti käyvä ajatus, josko voisi pari siideriä ostamalla tuottaa nuorelle yhden hauskan illan. Mielikuva iloisesta nauravasta ja sosiaalisesta nuoresta pienessä hiprakassa, mikä ettei.  Synkeää on karu totuus siitä, ettei se ensimmäinen alkoholin maistelukerta aina pääty mukavasti. Kasvuikäisen nuoren pienemmän koon ja kokemattomuuden vuoksi alkoholi voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä. Alkoholipitoisuus veressä voi nuorella nousta paljon korkeammaksi verrattuna täysikasvuisen nauttimaan samaan alkoholimäärään nähden. Usein toistuvat humalahakuiset juomakerrat nuorena ”opettavat” aivot tähän totuttuun tapaan ja pahimmassa tapauksessa enteilee ongelmia täysi-ikäisenä alkoholin tai muiden päihteiden kanssa.

Alaikäisten alkoholin saatavuutta voidaan ehkäistä mm ikärajavalvonnalla tai vaikuttamalla etenkin täysi-ikäisen väestön asenteisiin alkoholin käytöstä. Millaista esimerkkiä haluan aikuisena omalla alkoholinkäytölläni antaa ja miten itse suhtaudun juomiseen? Hämeenlinnassa Pakka-hankkeen hyviä käytäntöjä jatketaan puuttumalla alkoholin saatavuuteen ja tarjontaan. Vuosina 2007 ja 2011 kampanjoitiin Näytä paperit -teemalla, tarkoituksena tehostaa ikärajavalvontaa. Tänä vuonna A-klinikkatoimen koordinoiman Tarjontatyöryhmän (kaupat, Alko, vartiointiliikkeet, poliisi ja aluehallintovirasto) kanssa toteutetaan Älä välitä alkoholia alaikäisille – kampanja kaupoissa viikoilla 21-22 (21.5.-3.6.). Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä siitä, että alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, jolla voi olla toisinaan hyvin ikäviä seurauksia. Valtaosa vanhemmista on varmasti huolissaan saadessaan tietää alaikäisen lapsensa olleen humalassa kaupungilla tai hakiessaan lapsensa poliisilaitokselta tai sairaalan ensiavusta päihtymyksen takia. Oliko nuori sammunut, oliko joutunut väkivallan uhriksi tai tekijäksi päihtyneenä, tehnyt jonkun rikoksen päihtyneenä tai joutunut hyväksikäytön uhriksi päihtymyksen vuoksi? Niin, näitä kysymyksiä pitäisi pohtia silloin, kun harkitsee alkoholin välittämistä alaikäiselle.

Vaihtoehtoja nuorille päihteettömään tekemiseen on. Esimerkiksi tänä keväänä jo yhdeksättä kertaa järjestettävässä Kesälomaexpress-tapahtumassa lauantaina 2.6. vietetään humalattomasti hauskaa ja paikalla on esiintyjänä mm Cheek joka todennäköisesti esittää tämän kevään hittibiisinsä Sokka irti. Siinä lauletaan, miten kesän ajan vain läträtään ja kesätyöt laiminlyödään. Toivotaan, ettei tämä kesä mene kovin monelle nuorelle kuitenkaan läträämisen puolelle, vaan hauskaa voidaan pitää myös selvin päin!

Katso Yle Hämeen Alueuutisten juttu aiheesta (23.5.2012 kohdasta 7 min 30 s)

Jätä kommentti

css.php