Maailman aids-päivää vietettiin 1.12.

Hämeenlinnan A-klinikkatoimen Living Roomin työntekijät jalkautuivat maailman aids-päivänä terveyskeskukselle jakamaan tietoa hiv-tartunnasta. Tarjolla oli myös tuoreita joulupipareita. Aamupäivän aikana infopisteessä kävi toistasataa kiinnostunutta keskustelemassa esimerkiksi siitä, miten uudet lääkkeet ovat parantaneet hiv-tartunnan saaneiden elämänlaatua: enää hiv ei ole kuolemantuomio, vaan varhain todettuna ja oikein hoidettuna hiv-positiivisen elinajanodote ei merkittävästi poikkea muusta väestöstä.

Terveyskeskuksen infopisteessä jaettiin tietoa myös siitä, miten hiv tänä päivänä yleisimmin tarttuu. Keskustelussa esiin nousivat valtakunnallisessa kyselyssä todetut tiedolliset puutteet. Suomessa yli 90 prosenttia tartunnoista saadaan nykyisin seksin välityksellä. Aids-päivän toimikunnan Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä tämän tiesi alle puolet vastaajista. Yli 60 prosenttia uskoi, että yleisin tartuntatapa on suonensisäisten huumeiden käyttö. Kolmasosa vastaajista ei edelleen tiennyt oikeaa vastausta väittämiin ”hiv voi tarttua suudellessa” ja ”hiv voi tarttua hyönteisen pistosta”.

Turuntie 1:ssä sijaitseva Living Room on terveysneuvontapiste, jonne jokainen halukas voi tulla anonyymiin tartuntatautitestaukseen maanantaista torstaihin ilman ajanvarausta klo 12 -14.  Myös terveyskeskuksella hiv-testi on mahdollista tehdä anonyymisti ilman ajanvarausta tai lääkärin lähetettä. Testiin voi myös pyytää lääkäriltä halutessaan anonyymin lähetteen.

Suomessa ensimmäinen hiv-tarunta tilaostoitiin vuonna 1980. Tänä vuonna Suomessa on todettu 164 uutta hiv-tartuntaa. On arvioitu, että Suomessa on yli 2000 hiv-positiivisuudestaan tietoista ja jopa 1000 tartunnastaan tietämätöntä henkilöä.  Maailman aids-päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien, kun Maailman Terveysjärjestö (WHO) julisti joulukuun 1.päivän Maailman aids-päiväksi. Päivän tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä löytää uusia toimia epidemian hillitsemiseksi.

Lue lisää aiheesta Maailman aids-päivän nettisivuilta

Jätä kommentti

css.php